Bevrijdingsstraat 15, 3583 Paal-Beringen
Olga: 0477/67.94.62

Search and rescue

[email protected]

Deze reddingshondengroep van Kitazz Beringen houdt zich bezig met het wedstrijdgericht trainen van speurhonden volgens de normen van het IRO (International Search and Rescue Dog Organisation).

Het examenreglement van het IPO-R beschrijft een 6-tal disciplines: tracking, vlaktewerk, puin, lawine, mantrailing en waterwerk.

[email protected] richt zich voornamelijk op de disciplines vlaktewerk en puin.

[email protected] website

Interesse in deze groep?
Neem dan contact met ons op!

[email protected]

Deze reddingshondengroep van Kitazz Beringen houdt zich bezig met het trainen van beagles in het zoeken naar slachtoffers.

In deze groep is plezier en bezig zijn met je hond de belangrijkste factor. Er wordt dan ook voornamelijk recreatief getraind.

[email protected] traint op de disciplines vlaktewerk en puin.

[email protected] website

Disciplines

Het IPO-R reglement beschrijft de volgende disciplines.
[email protected] richt zich daarbij voornamelijk op vlaktewerk en puin.

Vlaktewerk

De begeleider krijgt een specifiek gebied toegewezen op basis van een gedetailleerde schets. Daarop zijn de grenzen van het zoekgebied duidelijk aangegeven. Hij zal daarbij zijn tactiek moeten bepalen op basis van de situatie. De begeleider mag het gebied enkel op het aangegeven pad doorkruisen en zijn hond het gebied met sturing laten doorzoeken om zo de slachtoffers te vinden.

Puin

De begeleider bepaalt waar hij zijn hond zal laten starten in het puingebied. De hond moet daarbij stuurbaar het puin doorzoeken, en aangeven waar er zich slachtoffers bevinden.

Tracking

Omvat het zoeken naar voorwerpen die op een specifiek pad zijn achtergelaten. De hond is bij deze discipline aangelijnd en de begeleider blijft ten alle tijden op ongeveer 10m afstand volgen.

[email protected] traint deze discipline niet.

Lawine

De hond moet hierbij stuurbaar een gebied doorzoeken en aangeven waar er zich slachtoffers onder de sneeuw bevinden. De begeleider zal daarop een indicatie plaatsen voor de reddingswerkers en verder zoeken naar andere slachtoffers.

[email protected] traint deze discipline niet.

Mantrailing

De hond zal op basis van een geurvoorwerp een spoor moeten volgen dat het slachtoffer heeft afgelegd. Deze discipline wordt vaak toegepast wanneer de identiteit van het slachtoffer bekend is en er geweten is waar deze het laatst gezien is.

[email protected] traint deze discipline niet.

Waterwerk

De hond moet bij deze discipline slachtoffers uit het water halen op verschillende manieren. Dit kan bestaan uit het brengen van een lijn naar het slachtoffer, een slachtoffer uit het water trekken doordat deze zich vastgrijpt aan het harnas van de hond. Ook het transporteren van een defecte boot behoort tot de mogelijkheden.

[email protected] traint deze discipline niet.